Recenze bezpečnostních kamer

Bezpečnostní kamery jsou užitečným prostředkem, jak si lze nenákladně ohlídat majetek či prostor před nepovolanými osobami. Srovnávací recenze nejlepších bezpečnostních kamer a tipy jak si vybrat nejlepší kameru v poměru cena / výkon.

  • Nejlepší poměr cena/výkon
    95 %

    Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080P

    • otáčí se do všech stran
    • detekce pohybu
    • lze nastavit vlastní rozvrh monitorování
    • nehodí se jako prostředek ke komunikaci, zvuk není v dobré kvalitě
    849 Kč Zkontrolovat ceny
  • Nejlepší výbava za nízkou cenu
    93 %

    TP Link Tapo C100

    • skvělá cena
    • detekce pohybu
    • kvalitní obraz
    • nelze otáčet pomocí aplikace
    589 Kč Zkontrolovat ceny
  • Nejlepší výbava
    92 %

    Xiaomi IMILAB EC3

    • odolnost
    • šikovné funkce
    • možnost ukládat na cloud i na microSD
    • vyšší cena
    1699 Kč Zkontrolovat ceny
  • Dobrá volba za rozumnou cenu
    90 %

    TP-Link Tapo C310

    • rozlišení
    • noční vidění na 30 metrů
    • přehledná aplikace v češtině
    • dvoucestný přenos zvuku má zpoždění
    1380 Kč Zkontrolovat ceny
  • Dobrá volba za rozumnou cenu
    89 %

    TP-Link Tapo C200

    • snadná instalace
    • lze nastavovat pomocí aplikace
    • detektor pohybu je velmi citlivý
    • reproduktor není příliš kvalitní
    899 Kč Zkontrolovat ceny
Nejlepší poměr cena/výkonNejlepší volba za nízkou cenuNejlepší výkonDobrá volba za rozumnou cenu
Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080PTP Link Tapo C100Xiaomi IMILAB EC3TP-Link Tapo C310
+ otáčí se do všech stran+ skvělá cena+ odolnost+ rozlišení
+ detekce pohybu+ detekce pohybu+ šikovné funkce+ noční vidění na 30 metrů
+ lze nastavit vlastní rozvrh monitorování+ kvalitní obraz+ možnost ukládat na cloud i na microSD+ přehledná aplikace v češtině
- nehodí se jako prostředek ke komunikaci, zvuk není v dobré kvalitě- nelze otáčet pomocí aplikace- vyšší cena- dvoucestný přenos zvuku má zpoždění

Bezpečnostní kamery ochrání váš domov nebo veřejný objekt. Zabezpečte váš majetek díky těmto spolehlivým pomocníkům. Na trhu se setkáte se spoustou druhů kamer, některé vás vyjdou na pár stovek, cena jiných jde do tisíců. Jak vybrat tu správnou? Připravili jsme pro vás detailní recenzi, kde si probereme vše, co vás zajímá. Na konec textu jsme přidali také srovnání nejlepších bezpečnostních kamer.

Jak vybrat bezpečnostní kameru

U bezpečnostní kamery si nejprve rozmyslete, kam ji chcete umístit. Na trhu jsou dostupná zařízení jak do interiéru, tak do exteriéru. Dále se rozhodujte podle typu. Pro každé využití a uživatelské nároky je vhodný trochu jiný typ. Setkáte se s digitálními, analogovými a Wi-Fi kamerami. Někdy můžete kamerový systém doplnit i atrapami, které posílí dojem zabezpečení objektu.

Při výběru se nezapomeňte podívat na kvalitu rozlišení. Analogové v tomto ohledu výrazně zaostávají za digitálními kamerami. Pokud tedy potřebujete opravdu kvalitní obraz, přizpůsobte tomu i váš výběr.

Bezpečnostní kamery mají hned několik druhů konstrukce. Setkáte se s dome, PTZ dome a tubusovými kamerami. Spolehlivé kameře by nemělo chybět ani noční vidění. To oceníte nejen v noci, ale i v místech, kde není světlo nebo jen velmi špatná viditelnost.

Přidali jsme také seznam šikovných funkcí, které byste mohli na vašem budoucím zařízení ocenit. Důležitá je samozřejmě i cena. Analogovou kameru pořídíte již okolo 500 Kč, digitální jsou podstatně dražší a mohou vás vyjít na 1000 Kč až 10 000 Kč a více.

Kam chcete bezpečnostní kameru umístit

Bezpečnostní kamery se dají umístit do interiéru nebo exteriéru. Podle toho se také dělí na vnitřní bezpečnostní kamery či venkovní bezpečnostní kamery. Každý typ je uzpůsobený na trochu jiné nároky a podmínky. Pojďme se na ně podívat.

Vnitřní bezpečnostní kamery

Vnitřní bezpečnostní kamery jsou určené výhradně pro umístění do interiéru. Nejsou dostatečně odolné, co se počasí týče, a tak byste je v žádném případě neměli umisťovat do venkovních prostor. Déšť a příliš silný vítr by je mohl poškodit. Jejich výhodou je, že jsou velmi nenápadné a doslova splynou s interiérem. Nenápadný vzhled jde ruku v ruce s malými rozměry.

Venkovní bezpečnostní kamery

Venkovní bezpečnostní kamery jsou odolné a mají robustnější konstrukci. Výkyvy počasí je nijak neohrožují, ať už jde o déšť nebo vítr. Zpravidla ale nejsou tak nenápadné jako vnitřní varianty, a tak je lze zpozorovat poměrně snadno.

Stupeň krytí (= odolnost) se vyjadřuje v IP kódu. Pokud si chcete být jistí, že kamera odolá větru, prachu, dešti nebo sněhu, doporučujeme krytí IP66 a výš. Tato odolnost je také vůči vysokým nebo naopak velmi nízkým teplotám pod bodem mrazu.

Typy bezpečnostních kamer

Bezpečnostní kamery lze dělit na základě toho, jak přenáší obrazový signál. Na trhu se setkáte se třemi typy:

  • Digitální kamery
  • Analogové kamery
  • Wi-Fi kamery

Digitální kamery

Digitální kamery (IP kamery) jsou podobné analogovým, přesto jde o něco modernější technologii. Můžete je bez problémů propojit s mobilním telefonem, tabletem nebo televizí a sledovat, co se děje v přímém přenosu. Co se rozlišení týče, tak to je velmi kvalitní. Může dosahovat i rozlišení Full HD nebo 4K).

Dokážou pokrýt skutečně velkou plochu, především ve srovnání s analogovým typem. Proto se hodí do větších objektů a prostor. Na pokrytí větší plochy budete potřebovat méně IP kamer, než kdybyste používali analogové.

Výrobci je navíc často dodávají s celou škálou užitečných funkcí, například čtení SPZ motorových vozidel atd. U digitálních kamer se nabízí využití bezdrátového přenosu dat. Díky tomu je jejich využití mnohem komfortnější. Lze napájet přes PoE – i to vám značně ulehčí obsluhu.

Nevýhodu spatřujeme v tom, že digitální kamery jsou dražší než analogové. Některým uživatelům také nevyhovuje způsob nastavování kamerového systému, jelikož je o něco složitější.

Analogové kamery

Klasické analogové kamery využívají starší technologii a nejsou tak výkonné. Pomalu je proto z trhu vytlačují modernější IP nebo Wi-Fi kamery. Přesto je můžete, stejně jako jejich digitální protějšek, bez problémů propojit s televizí či mobilním telefonem.

V jejich prospěch hovoří, že stojí méně peněz, jsou nenáročné a snadné na obsluhu. Nevytváří záznamy v takové kvalitě, a tak ani nezabere tak velké množství místa na úložišti. Bohužel, méně kvalitní videozáznam znamená i méně kvalitní rozlišení a viditelnost. V porovnání s digitálem také nabízí méně funkcí. Hodí se pro zabezpečení menších prostorů – kanceláří, malých firem, skladů, domovních prostor.

Wi-Fi kamery

V posledních letech patří mezi nejpopulárnější produkt v oblasti bezpečnostních kamer právě Wi-Fi kamery. Uživatelé je nejčastěji kupují pro zabezpečení domácností, ať už se jedná o byt nebo větší dům. Jsou ideálním řešením pro soukromé využití, kdy chcete mít přehled o tom, co se děje u vás doma.

K provozu potřebují nepřetržité připojení k Wi-Fi. Pokud dojde k přerušení nebo výpadku, kamera přestane pořizovat záznam. Jelikož je tento produkt zaměřen především na běžného zákazníka, který je potřebuje k nekomerčnímu využití, jejich pořizovací cena je příznivá a instalace a obsluha jsou velmi snadné.

Atrapy bezpečnostních kamer

Na trhu se setkáte také s atrapami bezpečnostních kamer. Od běžných bezpečnostních kamer jsou k nerozeznání. Některé se dokonce pohybují a blikají. Pořizují se proto, aby odradily vandaly nebo zloděje. Často se stávají součástí kamerového systému a pomáhají budit dojem silného zabezpečení objektu.

Rozlišení a kvalita obrazu

Rozlišení je parametr, který vás zajisté bude zajímat úplně na prvním místě. Zodpovídá za kvalitu obrazu. U digitálu se udává se v pixelech (px) nebo megapixelech (Mpx). Čím vyšší hodnoty nabídne, tím kvalitnější kamerový záznam bude a vy na něm rozeznáte více detailů. Závisí, na co kameru potřebujete.

Pokud je nutné, abyste ze záznamu rozeznali obličeje, SPZ či konkrétní předměty, chtějte kameru s co nejvyšším rozlišením. Pro spolehlivé zabezpečení vám doporučujeme kamery s rozlišením alespoň
2 Mpx. To je ale takové minimum a rozhodně nešlápnete vedle, pokud budete chtít vyšší čísla. Co si pod hodnotami Mpx můžete představit a jak kvalitní obraz bude?

  • Kamera s 2 Mpx odpovídá rozlišení HD
  • Kamera s 1920 x 1080 px odpovídá rozlišení Full HD
  • Kamera s 8 Mpx odpovídá rozlišení 4K

U analogu se rozlišení udává v tzv. TV řádcích. Nejvyšší dostupná hodnota je 700 TV řádků. To neodpovídá ani 1 Mpx (konkrétně je to 0,4 Mpx). Analogové kamery tedy nikdy nebudou dosahovat tak kvalitního obrazu jako jejich IP protějšky.

Druh konstrukce bezpečnostní kamery

Konstrukce bezpečnostní kamery je další důležitá položka, kterou byste si měli přidat na váš seznam. Pokud chcete, aby kamera něco vydržela, vždy je lepší vybírat bytelnější materiál – kov. A to platí především pro kameru na venkovní použití. Konstrukce se dělí na následující typy:

  • dome
  • PTZ doma
  • tubusové

Dome kamery

Dome kamery jsou malé (menší než tubusový typ). Díky okrouhlému vzhledu připomínají polokouli. Je velmi odolná, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé má stabilní konstrukci, kterou nelze naklánět. Nemusíte se tak bát, že byste ji vy nebo někdo jiný při manipulaci poškodil. Často se díky této vlastnosti umisťuje i do nižších výšek. Nevadí ji, když se o ni někdo otře nebo zavadí. Hodí se zejména do interiéru.

Za druhé má antivandalskou pojistku v podobě šasi z hliníkové slitiny. Budete tak mít jistotu, že s ní nikdo bez vašeho svolení nebude moci manipulovat, nebo ji dokonce sundat. Instalace je velmi důkladná, a tak by neautorizovaná osoba potřebovala nářadí na to, aby se kamery dokázala zbavit.

PTZ dome kamery

PTZ doma kamery nabízí funkci zoom. Jsou spolehlivé a šikovné, bohužel poměrně nákladné. Doporučujeme je proto zejména pro komerční prostory nebo místa, kde je nutné mít kameru, se kterou lze pohybovat. PTZ dome typ zajistí skutečně profesionální zabezpečení na vysoké úrovni. Hodí se do interiéru i do venkovních prostor.

Tubusové kamery

Tubusové kamery (někdy také bullet kamery) připomínají vzhledem válec. Nejčastěji se s nimi setkáte ve venkovních prostorech, jelikož nabízí vysoký stupeň krytí, který je ochrání proti vysokým teplotám i nepřízni počasí. Nicméně není žádný problém v tom je umístit i do interiéru.

Nejsou příliš odolné vůči mechanickému poškození ze strany vandalů. Proto je dobré vybrat pro tubusovou kameru místo, na které neautorizovaná osoba jen tak nedosáhne. Ti by je kromě poškození mohli také ohnout na jinou stranu a změnit jejich úhel snímání.

Noční vidění

Chcete se na bezpečnostní kameru spolehnout i v noci nebo ve špatných světelných podmínkách? Kamery s nočním viděním poslouží i v místnostech bez žádného osvětlení. To umožňuje infračervené přisvícení, které zajišťují speciální IR LED diody. Ty se aktivují automaticky v momentě, kdy světelné podmínky přestanou vyhovovat. Diody se dají dokoupit i jako externí řešení, pokud je vaše kamera nemá integrované.

Kamera po sepnutí diod začne zaznamenávat obraz v černobílém. Na trhu se ale začínají objevovat i modely s barevným nočním viděním. Počítejte však s poměrně vysokou pořizovací cenou. Navíc na ně nenarazíte tak často, a tak je potřeba pečlivě hledat.

U nočního vidění si hlídejte vzdálenost dosvitu. Ta se udává v metrech. Nejčastěji se pohybuje okolo 30 metrů. Tento údaj ale není 100 % směrodatný. Závisí totiž i na typu prostředí a okolních podmínkách. Navíc, to, že výrobce uvede dosvit 30 metrů, neznamená, že obraz bude všude stejně kvalitní. Čím blíže objektivu se objekt nachází, tím viditelnější logicky bude. Pokud tedy potřebujete monitorovat vzdálenost na 30 metrů, raději sáhněte po kameře s dosvitem alespoň 50 metrů.

Kromě vzdálenosti dosvitu je důležitá také prosvícenost. Objekt či osoba ve velké blízkosti k diodám bude silně nasvícena. Především u osob jde o skutečnost, která zhoršuje stupeň identifikace. Dochází totiž k tomu, že osoba bude příliš světlá na to, abyste rozeznali důležité detaily. Tento nešvar trápí především levné kamery, které neumí prosvětlování regulovat. Kvalitní bezpečnostní kamera je vybavená technologií, která si s tímto jevem umí poradit.

Funkce

U bezpečnostních kamer (především u IP variant) se setkáte s celou řadou šikovných funkcí, které vám pomohou zabezpečit váš objekt. Chcete model, na který se můžete plně spolehnout? Prohlédněte si následující funkce. Určitě najdete nějakou, která by se vám hodila:

  • Rozpoznání obličeje: díky této funkci si kamera bude obličeje zapamatovávat a později je dokáže rozeznat od ostatních. Jakmile do objektu vstoupí někdo neznámý, upozorní vás. Navíc si nesplete člověka se zvířetem.
  • Online přenos: s živým přenosem budete moci sledovat, co se děje v objektu, ať už jste kdekoliv. Taková kamera se dá propojit s telefonem nebo PC. Pro online přenos budete potřebovat připojení k internetu.
  • Detekce pohybu: kamera s detekcí pohybu spustí natáčení pouze v případě, že rozpozná pohyb. Do té doby záznam pořizovat nebude. Vyhnete se tak zaplnění úložiště a zbytečným „prázdným“ místům v záznamu, kdy se vlastně nic neděje.

Cena bezpečnostní kamery

Na kolik vás bezpečnostní kamera vyjde? Můžeme začít atrapami – ty vás vyjdou maximálně na pár stovek. Hodí se, pokud máte velký objekt, ale nedostatek financí a chcete zastrašit nezvané hosty. Analogovou kameru pořídíte okolo 500 Kč. IP kamery se dají koupit za méně než 1000 Kč. Pokud ale chcete kvalitní kameru s celou paletou funkcí a dobrou odolností, počítejte s cenou i okolo 10 000 Kč.

Nejčastější otázky a odpovědi

Na závěr jsme připojili několik otázek, které uživatele nejčastěji zajímají. Věříme, že vám ulehčí výběr i následné používání bezpečnostní kamery.

Jakou bezpečnostní kameru koupit do bytu?

Do bytu vám doporučujeme zejména Wi-Fi kamery. Výrobci Wi-Fi kamer cílí na uživatele, kteří chtějí zabezpečit domácnost a mít přehled o tom, co se u nich doma děje v době jejich nepřítomnosti. Díky nočnímu vidění se hodí i jako doplněk dětské chůvičky. Mají spoustu šikovných funkcí. Navíc se dají spárovat s mobilní aplikací. Záznam se ukládá buď na paměťovou kartu nebo do cloudu.

Jakou bezpečnostní kameru umístit na dům?

Vyberte si takovou bezpečnostní kameru, která bude mít odolnou konstrukci a venkovní podmínky ji nepoškodí. Tubusové kamery jsou v tomto ohledu spolehlivé. Proti vandalům ji ochráníte nainstalováním do nedosažitelné výšky. Pokud ale kameru potřebujete nainstalovat níž a bojíte se, že by ji někdo zničil, sáhněte po kameře typu dome. Ty jsou chráněné proti vandalství. Mohou se proto umístit i na dostupnější místa.

Nemám připojení k internetu, jakou kameru mám zvolit?

Pokud nemáte připojení k internetu, pořiďte si bezpečnostní kameru na SIM kartu. Hodí se například na chatu, do skladu atd. Tyto kamery se připojí k internetu přes data prostřednictvím 3G nebo 4G sítě. Díky tomu ji můžete propojit i s vaším chytrým telefonem nebo tabletem.

Nejlepší bezpečnostní kamery

Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080P

Kamera My Home Security od Xiaomi, jak už název napovídá, je určena pro interiér. Již 3 roky za sebou vyhrála ocenění Produkt roku na portále Heuréka. Poskytuje komplexní ochranu a pohlídá si každý pohyb. Dokáže se pohybovat horizontálně i vertikálně. Můžete ji tak umístit prakticky kdekoliv. Má velmi tiché motory, a tak se nemusíte bát, že vás bude rušit.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080P

95 %
  • otáčí se do všech stran
  • detekce pohybu
  • lze nastavit vlastní rozvrh monitorování
  • nehodí se jako prostředek ke komunikaci, zvuk není v dobré kvalitě
849 Kč

TP Link Tapo C100

Tato domácí kamera nabízí super výkon za velmi příznivou cenu. Má Wi-Fi rozhraní a díky nočnímu vidění budete mít přehled o všem, co se u vás doma děje i v noci. Dokáže detekovat pohyb a ovládá obousměrné audio. Záznam je v HD kvalitě. Obraz lze otočit o 180°. Bohužel s kamerou nelze otáčet přes aplikaci.

TP Link Tapo C100

93 %
  • skvělá cena
  • detekce pohybu
  • kvalitní obraz
  • nelze otáčet pomocí aplikace
589 Kč

Xiaomi IMILAB EC3

Tato kamera se hodí na vnitřní i venkovní zabezpečení. Odolnost proti vodě a prachu je IP66.Kamera má funkci detekci pohybu – po 10 sekundách zaznamenaného pohybu odešle upozornění přímo na váš mobilní telefon. Objektiv má téměř neslyšný motor. Tento model navíc nabízí noční vidění v plných barvách. Data lze ukládat na paměťovou kartu nebo na cloud.

Xiaomi IMILAB EC3

92 %
  • odolnost
  • šikovné funkce
  • možnost ukládat na cloud i na microSD
  • vyšší cena
1699 Kč

TP-Link Tapo C310

Tato kamera určená pro venkovní použití vás potěší kvalitním rozlišením 3 Mpx a skvělým nočním viděním, které dosahuje do vzdálenosti až 30 metrů. Snímá zvuk a pomocí reproduktorů je možné vysílat audio. Nabízí drátové i bezdrátové připojení. Detektor pohybu je součástí výbavy. Snadno se instaluje a aplikace je v češtině.

TP-Link Tapo C310

90 %
  • rozlišení
  • noční vidění na 30 metrů
  • přehledná aplikace v češtině
  • dvoucestný přenos zvuku má zpoždění
1380 Kč

TP-Link Tapo C200

Bezpečnostní Wi-Fi kamera Tapo byla vytvořena pro bezpečnou domácnost. Nabízí 360° horizontální rotaci a velmi dobré rozlišení – Full HD. Dokáže detekovat pohyb a upozornit vás na to prostřednictvím notifikace na aplikaci. Noční vidění dosahuje vzdálenosti 9 metrů. Má také vestavěný mikrofon a reproduktor. Data se ukládají na microSD kartu.

TP-Link Tapo C200

89 %
  • snadná instalace
  • lze nastavovat pomocí aplikace
  • detektor pohybu je velmi citlivý
  • reproduktor není příliš kvalitní
899 Kč

Na co lze bezpečnostní kamery využít?

Kamerylze využít k monitorování vnitřních i venkovních prostor, nemusí se však jednat pouze o monitorování za účelem ostrahy. Kamery lze využít libovolně podle vaší potřeby.

Jaká je orientační cena bezpečnostní kamery?

Bezpečnostní kameru lze zakoupit za cenu přibližně kolem jednoho tisíce korun.

Jaké jsou tipy bezpečnostních kamer?

Můžeme nalézt digitální, analogové a wi-fi kamery. Největší rozmach zažívají však právě wi-fi kamery.

#Novinky

Recenze Revolut, zkušenosti a tipy

Komplexní aplikace se spoustou funkcí, která vám ušetří peníze i starosti při správě financí, to je v krátkosti Revolut. Jaké jsou jeho úplné funkce a vyplatí se Revolut využívat? Rozsáhlá recenze aplikace Revolut.

Recenze gramofonů

Gramofony nejsou jen hudbou dávné minulosti, ale naopak zažívají velký návrat. Spousta milovníků hudby preferuje zvuk gramofonu před moderními digitalizovanými formáty. Jaký gramofon je dle recenze gramofonů nejlepší?

Recenze herních konzolí

Herní konzole jsou multifunkčním centrem domácnosti, které se postará o kompletní zábavu u televize. Jaké konzole jsou aktuálně na trhu a jaká je pro vás ta nejlepší? Velký test a srovnání herních konzolí.