Díky pomalému hrnci si můžete své jídlo připravit bezstarostně a na konkrétní čas. Co jsou to pomalé hrnce, jak si ten správný vybrat a především jaké pomalé hrnce jsou dle recenze na trhu nejlepší?
Recenze pomalých hrnců
Nechce se vám stát hodiny u plotny a hlídat pokrm, který připravujete? Chcete vařit zdravěji a efektivněji? Chcete, aby vaše jídlo bylo chutné, a přitom plné vitamínů a živin? Chcete si pochutnávat na šťavnatém a měkoučkém masíčku? Stává se vám, že pokrm připálíte, nebo dokonce převaříte? Pokud jste alespoň jednou odpověděli „ano“, rozhodně si přečtěte naši recenzi pomalých hrnců a vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme vám, jak pomalý hrnec vybrat, na co si dát pozor a jaké požadovat funkce, aby se stal tím nejlepším pomocníkem ve vaší kuchyni.
Obsah recenze
Proč si pořídit pomalý hrnec
Máte pocit, že už všichni vaši známí i příbuzní vaří v pomalém hrnci? Přemýšlíte, co na něm vidí a proč si ho nemohou vynachválit? Odpověď je jednoduchá: pomalé vaření za nízkých teplot umožňuje vytvoření pokrmu, který je mnohem chutnější, než kdybyste ho připravili v klasickém hrnci. I když se jídlo vaří pomalu, hrnec šetří váš čas, protože u něj nemusíte stát a hlídat ho. Díky nízké spotřebě šetří i vaši peněženku, a navíc je to ideální pomocník v případě, že chcete vařit a jíst zdravě.
Nestůjte celý den u plotny
Používání pomalého hrnce je sen všech hospodyněk. Ráno do hrnce vložíte potřebné ingredience, okořeníte, nastavíte teplotu a můžete se věnovat sobě, dětem nebo své práci. Hrnec vše zvládne za vás. Pokud ráno nestíháte, můžete si vše nachystat dokonce už večer a využít funkci odloženého startu. Na displeji většinou vidíte, kolik času zbývá do konce vaření, a tak nemusíte jídlo kontrolovat. Nehrozí, že se pokrm připálí, nebo převaří. Přijdete zkrátka k hotovému a chutnému obědu či večeři.
Šetřete své peníze
Kromě času umí pomalý hrnec šetřit energii a tím i vaše peníze. Možná si říkáte, že pokud budete vařit jídlo 12 hodin místo obvyklých tří, provaříte výplatu. To je však omyl. Hrnce na pomalé vaření jsou navrženy tak, aby energii šetřily. Jejich spotřeba je často kolem 150 – 250 W, což je mnohonásobně méně, než kolik spotřebují elektrické sporáky a sklokeramické desky.
Nebojte se obsluhy
Jste zaručeně netechnický typ a vyhýbáte se elektrickým pomocníkům v domácnosti? Nebojte se! Pomalé hrnce jsou na obsluhu velmi jednoduché. Stačí pochopit princip, na jakém fungují. Většinou mají tři stupně teploty – vysokou, nízkou a udržovací. Pokud potřebujete k vaření kratší čas, nastavíte vyšší teplotu, naopak pokud nechvátáte, nastavíte nižší. Čím nižší teplota a delší čas, tím se váš pokrm lépe provaří, propeče a chuť je výraznější. Především omáčky a polévky jsou naprosto luxusní! Pokud potřebujete pokrm udržet teplý, zvolíte teplotu udržovací. Většina pomalých hrnců je uzpůsobena tak, že se po ukončení programu vaření automaticky přepnou do udržování teploty. Vaše jídlo tak bude připravené k servírování, i když dorazíte domů se zpožděním.
Zdravé vaření a vynikající chuť
Vaření v pomalém hrnci není jen pohodlné, ale také velmi zdravé. Díky tomu, že se pokrm vaří za teplot pod bodem varu, udrží se v surovinách většina živin a vitamínů, které se klasickým vařením ztrácí. Není potřeba přidávat k surovinám tuk, takže jsou pak vhodná i pro dietáře. Můžete používat méně soli i koření a jídlo má mnohem výraznější chuť než z klasického hrnce. A maso? To se většinou připravuje ve vlastní šťávě, takže je mnohem šťavnatější, křehčí a jeho chuť výraznější.
Neznám žádné recepty na jídla v pomalém hrnci!
Říkáte si, že nebudete vědět, co vařit a jak? Neznáte žádné recepty na jídla v pomalém hrnci? Ani tohoto problému se bát nemusíte. V pomalém hrnci se dají připravovat polévky, vývary, omáčky, ale i mnoho dalších jídel. K některým výrobkům výrobce dodává i praktické kuchařky. A pokud nedostanete tipy na vaření i s hrncem, stačí kouknout na internet, kde je mnoho receptů od profesionálů i běžných uživatelů. Nápady na nové i klasické pokrmy se jen pohrnou.
Jak vybrat pomalý hrnec
Vybírat pomalý hrnec je úkol velmi důležitý a zodpovědný. I když je nám jasné, že první, na co budete koukat, je cena, nedovolte, aby byla určující. Nejprve se ujistěte, jak velký hrnec potřebujete, respektive pro kolik osob v něm budete chtít vařit. Pak popřemýšlejte nad tím, jaké chcete, aby měl funkce a také, zda jej budete chtít někdy využít do klasické trouby, nebo na sporák.
Pomalé hrnce – cena
Samozřejmě, že i podle ceny lze pomalý hrnec vybírat. Ideální je, určit si, kolik peněz nejvíc chcete do hrnce na pomalé vaření investovat a pak se zaměřit na jednotlivé funkce. Většinou se ceny pomalých hrnců pohybují od 2000 – 3000 Kč. Obecně přitom platí, že čím více speciálních funkcí hrnec má, tím je jeho cena vyšší.
Pomalé hrnce – Materiál
U materiálu se zaměřte na všechny části pomalého hrnce. Důležité je, z čeho je vyroben obal hrnce – je plastový, kameninový nebo nerezový? Některé materiály mohou špatně izolovat teplotu, a tak mohou hřát do prostoru. Pak je potřeba umisťovat je na speciální místo, aby se o něj nespálily třeba děti, nebo aby hrnec nepoškodil povrch, na němž stojí.
Stejně důležitý je materiál i u vnitřní mísy či kastrolu. Nejčastěji je vnitřní nádoba vyrobena z keramiky. Předem si zjistěte, zda jej lze použít do mikrovlnky či trouby, zda v ní můžete například restovat maso na sporáku, nebo zda je možné nádobu umývat v myčce.
Poklice bývá většinou skleněná, tedy průhledná. To je ideální, protože pak ji nemusíte nadzvedávat, když chcete pokrm zkontrolovat. Někdy ale může být poklice i z nerezu nebo jiného materiálu.
Jaké funkce by měl pomalý hrnec mít?
Poslední, na co je vhodné se při výběru pomalého hrnce zaměřit, jsou jeho funkce.
Displej
Předem si zjistěte, zda má výrobek LCD displej, nebo se vše nastavuje jen pomocí tlačítek či otočného kolečka. LCD displej usnadňuje časování a zpravidla je na něm možno sledovat, jaká doba zbývá do dokončení pokrmu.
Časovač
Časovač je důležitý k nastavení doby vaření. Zvolíte na něm, jak dlouho budete chtít jídlo vařit, nebo kdy potřebujete, aby bylo hotové.
Odložený start
Ideální je, když má pomalý hrnec i funkci odloženého startu. Pokud potřebujete mít jídlo uvařené za delší dobu, než je doba vaření, snadno si nastavíte, aby se vařit začalo až později. Ideální pro maminky, které si večer do hrnce připraví suroviny, nastaví odložený start a pak se od rána až do oběda mohou věnovat dětem. K plotně se nemusí ani přiblížit, ale oběd mají vařený.
Nastavení výkonu – výška teploty
Většina pomalých hrnců má možnost nastavit teplotu vyšší nebo nízkou, podle toho, jak dlouho chcete, aby se jídlo vařilo. Třetí možností je pak udržovací teplota, která pomáhá udržet vaše jídlo teplé i po dobu několika hodin po dovaření. Ideální je, když se hrnec po dokončení programu vaření automaticky přepne do udržování teploty.
Varné funkce
Tyto funkce nemá každý pomalý hrnec. Zpravidla jimi disponují hrnce speciální, tzv. multifunkční, které jsou schopny nahradit hned několik přístrojů najednou (vedle pomalého hrnce i parní nebo tlakový hrnec). V našem výběru takový výrobek představuje pomalý hrnec Tefal Cook4me+.
Už víte, co by měl váš pomalý hrnec umět, jak by měl být velký a z jakého by měl být materiálu? Pojďte se podrobněji podívat na nejlepší a nejlépe hodnocené hrnce na pomalé vaření, které jsou na trhu.
Nejlepší pomalé hrnce
Pomalý hrnec | Bionaire CrockPot SCCPBPP | Russell Hobbs MaxiCook | Tefal Cook4me+ | Bionaire CrockPot SCCPRC507B | Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5 l |
---|---|---|---|---|---|
Výrobce | Bionaire | Russell Hobbs | Tefal | Bionare | Klarstein |
Hmotnost | 6,1 kg | 3,66 Kg | - | 5,2 kg | - |
Objem | 5,7 l | 6 l | 6 l | 4,7 l | 6,5 l |
Příkon | 250 W | 200 W | 1600 W | 220 W | 320 W |
Dispej | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano |
Počet programů | 3 | 3 | 6 | - | 3 |
Použití v troubě | Ano | - | - | - | - |
Mytí v myčce | Ano | - | Ano | Ano | - |
Použití na sporák | Ne | Ano | - | - | - |
Cena | 2594 - 2699 Kč | 1163 - 1999 Kč | 6899 - 7999 Kč | 1810 - 2799 Kč | 1199 - 1359 Kč |
Bionaire CrockPot SCCPBPP
Bionaire CrockPot je jednoznačně nejprodávanější pomalý hrnec na trhu. Současně se pyšní nejvyšším počtem recenzí, s veskrze kladným hodnocením. Tento pomalý hrnec Bionaire je elegantní v nerezovo-černém provedení, obsahuje téměř multifunkční keramickou nádobu, kterou můžete v případě potřeby vložit do lednice, umýt v myčce, nebo jej použít do mikrovlnné či klasické trouby.
Russell Hobbs MaxiCook
Pomalý hrnec Russell Hobbs Maxicook je chytré řešení, pokud chcete v hrnci nejen vařit, ale také restovat. Nahradí vám v podstatě grill nebo pánvičku a maso z hrnce nemusíte nikam přendávat. Díky tomu uvařené jídlo neztratí na své chuti, kterou ještě podtrhne pomalý způsob vaření.
Tefal Cook4me+
Pomalý hrnec Tefal Cook4me+ představuje mercedes mezi těmito hrnci. Zaujme už na první pohled, protože jeho vzhled je odlišný od ostatních pomalých hrnců. Jedná se o multifunkční hrnec, ve kterém uvaříte až 120 receptů pod 15 minut a svými funkcemi dokáže nahradit pomalý hrnec, parní hrnec i rýžovar. Ultrarychlé vaření pak probíhá v režimu, kdy funguje v podstatě jako tlakový hrnec.
Bionaire CrockPot SCCPRC507B
Pokud chcete pomalý hrnec v elegantním provedení, který se bude hodit i do tzv. selských kuchyní, jistě vás zaujme pomalý hrnec Bionaire CrockPot s objemem 4,7 l. Jedná se o hrnec menších rozměrů, ve kterém uvaříte pohodlně pro čtyřčlennou rodinu. Uživatelé si jeho vyžití chválí jak doma, tak i na chatách či chalupách.
Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5 l
Také pomalý hrnec Klarstein Bankett se svým designem hodí do stylových historizujících kuchyní, ale i na chaty nebo chalupy. Pokrmy v něm jsou výrazně chutné, maso šťavnaté a veškeré potraviny si v něm díky pomalému způsobu vaření zachovávají potřebné vitamíny. Keramický hrnec se rovnoměrně ohřívá a tím teplo správně rozloží kolem vložených potravin.