Rádi si připravujete kávu doma? Pak rozhodně potřebujete mlýnek na kávu. Čerstvě namletá káva je vždy mnohem lepší a chutnější varinatou než využívat již předem namletá zrna. Recenze a srovnání mlýnků na kávu.
Recenze mlýnků na kávu
Také neodoláte lákavé vůni kávy a lahodné plné chuti, kterou dokáže vykouzlit pouze ta čerstvě namletá? Nechce se vám každý den courat po kavárnách, a přesto byste si ji rádi dopřáli? Je to jednoduché. Stačí si pořídit kvalitní mlýnek na kávu, nebo chcete-li kafemlýnek, a váš oblíbený nápoj si vychutnáte kdykoli si budete přát.
Na trhu je velké množství kávomlýnků. Některé jsou poháněny ručně, některé jsou na elektriku. Některé dokážou namlít tak jemnou kávu, jak si budete přát, jiné to tak přesně nedokážou. Některé mlýnky si poradí pouze s kávovými zrny a jiné využijete i na mák, lněné semínko, ořechy nebo dokonce na koření.
Jak mlýnek na kávu vybrat? S tím vám rádi poradíme. Ukážeme si, jaké druhy mlýnků existují, na co se při jejich výběru zaměřit a samozřejmě vám představíme naše srovnání kafemlýnků, abyste mohli vybrat skutečně ten nejlepší právě pro vás.
Co je mlýnek na kávu a jak funguje?
Říkáte si, proč si v dnešní době pořizovat mlýnek na kávu, když ji máte namletou v nepřeberném množství druhů v obchodech, nebo si můžete rovnou pořídit kávovar? Existují lidé, kteří milují turka, překapávanou kávu a další kávové speciality z namleté kávy. Čím déle je káva namletá, tím více ztrácí své aroma a chuť. Proto vám vždy bude mletá káva zakoupená v obchodě připadat mnohem fádnější než ta čerstvě namletá, kterou vám připraví v kavárně.
Mlýnek na kávu si lidé pořizují domů z důvodu, aby dosáhli stejné nebo alespoň podobné chuti a vůně, jakou má káva v jejich oblíbené kavárně. Kafemlýnek je skladný, snadno se používá, kávu namele rychle, a oproti kávovarům je jeho pořizovací cena mnohonásobně nižší, a to i v případě, že si pořídíte profesionální mlýnek na kávu od exklusivní firmy.
A jak mlýnek na kávu funguje? Stačí, když do zásobníku na praženou kávu nasypete zrnka, pevně zavřete – mlýnky mají často bezpečnostní pojistku, takže pokud nejsou správně zavřené, mletí se nespustí. U některých mlýnků nastavíte hrubost mletí a stisknete tlačítko příp. začnete točit kličkou a mlít. Namletá voňavá káva vám napadá do spodního zásobníku, odkud ji můžete dávat rovnou do hrníčku, french pressu, moka konvičky nebo kávovaru. Některé mlýnky mají k zásobníku namleté kávy i víčko na pevné uzavření, takže si můžete namletou kávu schovat i na pár dní dopředu. Nikdy si ale nemelte dopředu zbytečně velké množství, protože čím déle pak bude v zásobníku stát, tím více bude ztrácet kvalitu – vůni a chuť.
Obsah recenze
Druhy mlýnků na kávu
Ruční nebo elektrický
Základní rozdělení mlýnků na kávu, s jakým se můžete setkat, je podle pohonu mletí. Pokud mlýnek ovládáte sami, točením kličkou, pak se jedná o mlýnek na ruční mletí. Pokud jej naopak ovládáte stisknutím tlačítka a neobejdete se bez elektřiny, jedná se – logicky – o mlýnek elektrický. Pojďme si blíže ukázat, jaký je mezi nimi ještě rozdíl, ať se můžete lépe rozhodnout, který bude ten pravý právě pro vás.
Ruční mlýnek na kávu
Ruční mlýnek na kávu je pro někoho dnes už přežitek, pro jiného nostalgická záležitost vhodná k vystavení na poličku a pro jiného rarita, bez které nemůže být. Ručním kafemlýnkem se můžete blýsknout před přáteli, ve starožitně vybavené kuchyni, nebo třeba na Instagramu, kam dáváte fotky s tematikou kávy. V dnešní době najdete ruční kafemlýnky velmi stylové, často i s podílem ruční výroby – např. mlýnky Hario.
Ruční kávomlýnek funguje tak, že kličkou otáčíte ručně. Je ideální, když si čas od času připravujete jeden, maximálně dva šálky kávy. Pokud byste měli v ručním mlýnku umlít kávu pro desetičlennou partu nebo rodinu, museli byste si přivstat. Trvalo by to dost dlouho a pořádně by vás pak bolela ruka.
Oblíbené jsou tyto mlýnky i na chatách a chalupách, kde není přístup k elektrice, nebo je komplikovaný. Díky ručnímu kávomlýnku si umelete čerstvou kávu třeba i pod stanem.
Elektrický mlýnek na kávu
Elektrický mlýnek vám kávu umele mnohem větší rychlostí než ten ruční. Vyžaduje pouze zapojení do elektřiny. Po nasypání požadovaného množství kávových zrn už stačí jen stisknout tlačítko, popř. ještě nastavit míru hrubosti mletí. Často se uvádí, že elektrické mlýnky na kávu jsou poměrně dražší než ty ruční. To ale není tak úplně pravda. V dnešní době můžete i elektrické mlýnky sehnat mnohem levnější než jejich ruční kolegy. Záleží však na tom, jak jsou kvalitní, zda mají mlecí kameny nebo tříštivé nože a zda je možné nastavit hrubost mletí. Některé levnější elektrické mlýnky na kávu fungují tak, že čím déle melete, tím jemnější kávu (či jinou surovinu) získáte.
Elektrické kafemlýnky můžete mít jednoduché, malé a snadno přenosné, které splní základní povinnost – namelou kávu tak, abyste si ji mohli vychutnat kdykoli si přejete. Většina z nich padne dobře do ruky, má protiskluzovou podložku či nožky a nachystá vám kávu až na deset šálků. U některých je možné nastavit hrubost mletí, u jiných toto ovládáte základním tlačítkem. Čím déle melete, tím jemnější káva vznikne. V takových případech – hlavně u levnějších mlýnků – je potřeba dávat pozor na to, aby se zrnka kávy při mletí nepálila. Pak by došlo ke znehodnocení kávy a k ovlivnění její vůně i chuti. Pokud nahlédnete do hodnocení uživatelů u méně kvalitních mlýnků, najdete většinou zmínku o tom, že káva při mletí zapáchá. To je znak nekvalitního mletí.
Mlecí kameny nebo tříštivé nože
Kafemlýnky melou kávu a další suroviny dvěma různými způsoby – technologiemi. Setkat se můžete s mlýnky na kávu s tříštivými noži, nebo s mlecími kameny. Jaký je v nich rozdíl?
Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím
Kafemlýnek s tříštivým ostřím, nebo také se někdy označuje jako nožový mlýnek, funguje na principu motorem poháněných ostrých nožů, které zrnka rozsekají na drobné kousky. U těchto druhů mlýnků platí již výše zmíněné pravidlo – čím déle melete, tím jemnější kávu získáte. Problémem je, že nože nedokážou ani při delším mletí rozemlít kávová zrna stejnoměrně, takže se můžete setkat s většími kousky. Ty pak mohou vadit při tvorbě některých speciálních druhů kávy. Možností je přesít pak kávu ještě přes sítko, ale to už je další práce navíc. Pokud si tedy chcete vychutnat skutečně kvalitní kávu se vším všudy, vsaďte raději na mlýnek s mlecími kameny i za poněkud vyšší pořizovací cenu.
Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Jak už jste jistě pochopili, pokud si chcete vychutnat skutečně kvalitní kávu s dokonalou aroma a plnou chutí, je lepší investovat více peněz a pořídit si kafemlýnek s mlecími kameny. Ty můžete najít jak u kvalitních ručních mlýnků, tak u mlýnků elektrických. Mlecí kameny fungují tak, že jeden z nich je pevný – nehybný a druhý, poháněný ručně či motorem, se otáčí a drtí mezi nimi kávová zrna. Výhodou je, že kávová zrna jsou nadrcena rovnoměrně a na velikost, kterou si sami předem nastavíte. Také tolik nedochází k pálení kávových zrn a znehodnocování kávy. Kafemlýnky s mlecími kameny se ale mohou lišit i způsobem mletí, materiálem kamenů atd. Pojďme si to ukázat o něco více.
Ploché nebo kónické mlecí kameny
Než vysněný mlýnek na kávu koupíte, zjistěte si ještě, jakým způsobem kameny zrna melou a z jakého jsou materiálu. Koupit totiž můžete ploché mlýnky s mlecími kameny, nebo kónické. Jaký je v nich rozdíl?
Ploché mlýnky
Ploché mlýnky s mlecími kameny jsou levnější, mají vyšší rychlost mletí a dokážou vytvořit kávu bez hořké chuti. Vzniká v nich jedna velikost namletých částic, což je ideální pro dokonalou extrakci kávy. Nevýhodou je ale nízká životnost.
Kónické mlýnky
Kónický mlýnek na kávu poznáte tak, že má robustnější tělo, které se hůře vejde do ruky. Jeho hlavní výhodou je dlouhá životnost. Problémem je, že nedokáže vytvořit dokonale stejnou velikost částic – obvykle vznikají dva druhy, což pak ovlivní extrakci kávy. Dále mají nižší rychlost mletí a cenově se pohybují na vyšších částkách.
Materiál mlecích kamenů
Poslední, na co se zaměříme, je materiál mlecích kamenů. Setkat se totiž můžete s kameny ocelovými nebo keramickými. Mlýnek s ocelovými mlecími kameny bude levnější a odolnější proti poškození. Problémem však bude v připalování kávy. U keramických mlecích kamenů se preferuje delší životnost. Káva vydrží déle teplá, ale nepříjemná může být vysoká pořizovací cena mlýnku a také větší náchylnost k poškození. Keramické kameny jsou křehké.
Jak je to s hrubostí mletí?
Mnohokrát jsme v našem článku zmínili hrubost mletí. Víte, k čemu je důležitá? Každý způsob přípravy kávy si totiž vyžaduje jinou hrubost. To je důležité pro zachování správné chuti a vůně výsledné kávy. Pokud kávu namelete příliš nahrubo, chuť a vůně nevyniknou. Naopak u některých způsobů přípravy kávy může vadit příliš jemné namletí. Vždy je potřeba se řídit tím, jak kávu připravujete, ale také teplotě, vlhkosti a samozřejmě vaší vlastní chuti.
Proč si pořídit mlýnek na kávu?
-jedinečná plná chuť a aroma
-namletá káva v obchodech nemá tak intenzivní chuť
-můžete si namlít čerstvou kávu vždy před konzumováním – tak si ji nejlépe vychutnáte
-hrubost/jemnost kávy si nastavíte podle sebe – hrubost mletí je totiž klíčem k extrakci
-některé mlýnky se hodí i na cesty – snadno je sbalíte do kufru a uděláte si vynikající kávu kdekoli jste
-některé mlýnky zvládnou umlít i další suroviny, jako ořechy, mák, semínka, koření nebo bylinky
7 nejlepších mlýnků na kávu
De Gusto R12 | Hario Mini Mill Slim Plus | Sencor SCG 1050BK | DeLonghi KG89 | Krups GVX242 | Bosch -TSM6A013B | Hario Skeron | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Výrobce | De Gusto | Hario Japan | Sencor | De Longhi | Krups | Bosch | Hario Japan |
Pohon | Elektrický | Ruční | Elektrický | Elektrický | Elektrický | Elektrický | Ruční |
Hrubost mletí | Ano | Ano | Ano | Ano | Ano | Ne | Ano |
Množství k mletí | 50 g | 24 g | 50 g | 120 g | 225 g | 75 g | 100 g |
Příkon | 200 W | ||||||
110 W | 110 W | 180 W | - | ||||
Cena | 399Kč | 598 - 990 Kč | 323 - 523 Kč | 1049 - 2464 Kč | 1320 . 2015 Kč | 419 - 761 Kč | 699 - 1090 Kč |
Mlýnek na kávu De Gusto R12
Elektrický kávomlýnek od značky De Gusto je kvalitním výrobkem za příjemnou cenu, který vám pomůže umlít si čerstvou kávu klidně každý den. Jeho kapacita je přibližně 50 g a kromě kávy zvládne pohodlně umlít i mák. Má kvalitní nerezové provedení a průhledné víčko, kterým můžete sledovat proces mletí. Na první pohled zaujme elegantním – trochu mimozemským designem. Ovládá se naprosto jednoduše – stiskem jediného tlačítka.
Ruční mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim Plus
Pro skutečné milovníky čerstvě namleté kávy je tady kávomlýnek od japonské firmy Hario. Jedná se o elegantní model mlýnku na ruční mletí s keramickým mlecím mechanismem. I když je potřeba vynaložit trochu fyzického úsilí, rozhodně to bude stát za to. Mletí usnadňuje mlecí klika s šestihranem, kvalitní materiály, jako zmíněná keramika, nerezová ocel nebo sklo. Mlecí kameny snadno umyjete pod tekoucí vodou. Extra výhodou je nastavení hrubosti mletí. Můžete si tak připravit kávu na espresso, french press nebo moka konvičku.
Mlýnek na kávu Sencor SCG 1050BK
Pokud hledáte elektrický mlýnek kávových zrn, který si poradí nejen s kávou, ale i s mákem, bylinkami nebo třeba s ořechy, rozhodně doporučíme elektrický kávomlýnek Sencor. Poradí si s výše uvedenými surovinami stisknutím jediného tlačítka. Délkou mletí máte možnost ovlivnit jemnost namleté suroviny. Čím déle melete, tím bude jemnější. Velkou pevnost, kvalitu a výdrž zaručuje speciální tříštivý nůž, který si poradí i se zmíněnými ořechy. Do zásobníku se vejde až 50 g kávy, která vystačí přibližně na 10 šálků. Zmínit musíme i bezpečnostní pojistku, která zaručí, že mlýnek se spustí pouze bezpečně zavřený.
Mlýnek na kávu DeLonghi KG89
Pokud patříte mezi profesionální konzumenty kávy nebo často hostíte více milovníků kávy najednou, mohl by vás zaujmout – stejně jako mnoho jiných spokojených zákazníků – elektrický profesionální mlýnek na kávu DeLonghi. Dokáže připravit kávu až na 12 šálků najednou a kapacita nádobky na zrnkovou kávu je 120 g. Tento kávomlýnek dokáže zachovat aroma – mimo jiné i díky ocelovým mlecím kamenům. Nechybí bezpečnostní pojistka ani možnost nastavit si hrubost – jemnost kávy podle svých preferencí.
Mlýnek na kávu Krups GVX 242
Další oblíbený elektrický mlýnek na kávu je od značky Krups. Tato značka se stejně jako výše uvedená DeLonghi specializuje především na kávovary a výrobu kávy vůbec. I proto přišla s výrobkem, který potěší milovníky kávy i menší provozovny. Kávomlýnek je vyroben v kombinaci plast a kvalitní nerezová ocel. Kvalitu namleté kávy a zachování její chuti a aroma zajišťují malé mlecí kameny. Kávová zrna se při mletí nepřipalují. Jemnost mletí je možné nastavit až na 17 různých možností. Zásobník kávových zrn má kapacitu 225g a připravit můžete kávu pro 2 až 12 šálků najednou. Mlecí kameny se snadno čistí přiloženým kartáčkem.
Mlýnek na kávu Bosch -TSM6A013B
Elektrický mlýnek kávy s tříštivými noži Bosch je jedinečným pomocníkem, pokud chcete čerstvě namletou kávu s dokonalou vůní a chutí. Díky tomu, že se o mletí pražených kávových zrn starají dva tříštivé nože, můžete mlýnek využít i na mletí ořechů, bylinek nebo koření. Mlýnek je vyroben z černého plastu, ale víčko je průhledné. Můžete tak sledovat jemnost namleté suroviny. Do zásobníku se vám vejde až 75 g kávy. Mlýnek na kávu má samozřejmě bezpečnostní pojistku, která zajistí, že nezačne mlít dřív, než bude bezpečně zavřený.
Mlýnek na kávu Hario Skeron
Ruční mlýnek na kávu Hario Skeron patří mezi špičkové výrobky, které sice pohání mechanická síla, to ale nijak neubírá kvalitě namleté kávy. V plastovém obalu ergonomického tvaru, díky kterému se velmi dobře drží v ruce, se ukrývá kvalitní ocel a keramický mlecí systém, který se snadno udržuje a čistí. Pod mlecí klikou se ukrývá matice pro nastavení hrubosti mletí. Stačí s ní pootočit do požadované polohy a začít mlít. Kafemlýnek Hario Skeron má kapacitu 100 g kávy a skleněná nádobka na umletou kávu se dá uzavřít víčkem. Kávu si tak můžete namlít i do zásoby na pár dnů.