Čerstvě pomleté maso je nedílnou součástí skvěle chutnajících burgerů, sekané či dalších pokrmů. Pokud uvažujete o koupi domácího mlýnku na maso, poradíme vám jaký je dle testu nejlepší a podle čeho vybírat.
Recenze mlýnků na maso
Mlýnek na maso nepoužívaly jen naše babičky. Přestože si určitě jako první vybavíte klasický starý litinový mlýnek na maso. Stále častěji si lidé dnes do domácnosti pořizují mlýnek na maso, protože se bez něj neobejdou. Mleté maso je totiž základem mnoha receptů, zvláště pak kvalitní a čerstvé mleté maso – které si nejlépe uděláte doma. Právě proto se dnes zaměříme především na nejlepší mlýnky na maso. Ukážeme vám, podle čeho vybírat, a naopak, na co si dát pozor. Ne každý mlýnek na maso je totiž kvalitní, i když tak na první pohled může vypadat.
Elektrický mlýnek na maso je ideální spotřebič do kuchyně. Můžete si díky němu připravit domácí čerstvé mleté maso. Uvidíte, že jídlo potom chutná mnohem lépe.
Obsah recenze
Mlýnek na maso: vítěz testu a přehled těch nejlepších
Podívejte se na přehled těch nejlepších elektrických mlýnků na maso, včetně toho nejlepšího. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší, především podle poměru toho, co všechno umí, jak jsou kvalitní a kolik stojí. Pokud se chcete o jednotlivých modelech dozvědět více, čtěte celý náš test elektrických mlýnků na maso. Každý námi vybraný model je kvalitní a určitě ho můžeme doporučit. Stane se dobrým pomocníkem ve vaší kuchyni.
- Kenwood MG 510
- Bosch CompactPower MFW3520W
- Tefal NE109838
Jak správně vybrat nejlepší mlýnek na maso?
Přinášíme vám návod, který vám pomůže při výběru toho nejlepšího mlýnku na maso. Na první pohled by se mohlo zdát, že zrovna u mlýnku na maso nemusíme nic moc řešit. Opak je však pravdou, i takové spotřebiče mají mnoho funkcí a inovativních technologií, které napomáhají nejen kvalitnějšímu zpracování masa. Právě proto je důležité je při výběru správného mlýnku na maso neopomenout. Velmi kvalitní je například mlýnek na maso Tefal.
Základní rozdělení: elektrický nebo ruční mlýnek na maso?
Ze všeho nejdříve je potřeba si dobře rozmyslet, jestli si chcete pořídit spíše ruční mlýnek na maso, nebo elektrický. My doporučujeme určitě elektrický mlýnek na maso. Na druhou stranu je ale pravdou, že některé méně kvalitní elektrické mlýnky nejsou příliš výkonné, takže pokud nakupujete vyloženě s ohledem na nejnižší cenu. potom je lepší koupit si spíše ruční mlýnek na maso, kterým maso pomelete lépe než levným nevýkonným.
Ruční mlýnek na maso
Staré a tradiční litinové mlýnky na maso si zřejmě pamatuje každý. Dnešní doba v segmentu ručních mlýnků na maso neudělala příliš velký pokrok. Spíše naopak, litina ustoupila u levnějších modelů tvrzenému plastu. Vyšší cenové kategorie stále nabízí kovové mlýnky s kvalitním vnitřním ústrojím. Velkou výhodou ručních mlýnků na maso je především fakt, že mají většinou delší životnost než elektrické mlýnky na maso, pokud se o ně dobře staráte.
Elektrický mlýnek na maso
Je samozřejmé, že elektrické mlýnky na maso jsou dražší, zvláště, pokud chcete nějaký opravdu kvalitnější. Nabízí především komfort, stačí vložit maso, zmáčknout tlačítko a máte po práci. Právě u elektrických mlýnků je potřeba vyhnout se nekvalitní konstrukci a vnitřnímu ústrojí z nekvalitního materiálu. Zvláště, pokud budete mlýnek na maso používat často. Opravdu se vyplatí si připlatit. Jinak bude práce s elektrickým mlýnkem spíše beznadějná.
Hrubost mletí
Právě konečná hrubost namletého masa je opět plusem pro elektrické mlýnky na maso. Pokud totiž požadujete jinou hrubost namletí, například podle jídla, které zrovna připravujete, pak je elektrický mlýnek na maso tou správnou volbou, protože nabízí i množství různých nástavců, které vám namelou maso tak, jak potřebujete. Oproti tomu ruční mlýnky na maso takové příslušenství často nenabízí, proto je nutné maso pomlet i několikrát – což je samozřejmě neefektivní.
Výkon a rychlost mletí
Ruční mlýnky na maso mají výkon takový, který jim propůjčíte, to je často jejich výhoda. Kovové ruční mlýnky na maso zvládnou pomlet i opravdu tuhé maso, pokud máte dostatečnou sílu. Elektrické mlýnky oproti tomu vyžadují opravdu vysoký výkon, právě na to si je potřeba dát při koupi pozor. Pokud chcete opravdu kvalitní a výkonný elektrický mlýnek na maso, doporučujeme se poohlížet okolo 1400 W, méně výkonné mlýnky toho bohužel moc neumelou.
Rychlost mletí značí, kolik masa zvládne za minutu mlýnek zpracovat, uvádí se v gramech. Běžné mlýnky na maso zvládnou okolo 2000 g mletého masa za minutu. Oproti tomu, výkonnější řeznické mlýnky na maso pomelou daleko více, například i 3000–5000 gramů.
Hlučnost
Hlučnost je relativní, hodně záleží, jestli vám bude během mletí vadit vyšší hlučnost. Pokud budete maso zpracovávat jen čas od času, pak zřejmě ne. Ovšem berte ji při výběru v potaz. Většina elektrických mlýnků na maso se pohybuje na hranici hlučnosti okolo 80 dB. Méně hlučné mlýnky na maso se shánějí jen těžko. Doporučujeme kovovou konstrukci, protože je při provozu o něco více tichá než právě plastová konstrukce. Každopádně hluku a vibracím se prakticky nijak nevyhnete.
Příslušenství a univerzálnost
Velkou předností elektrických mlýnků na maso nebo robotů na maso je jejich univerzálnost. Klasický starý litinový mlýnek na maso příliš univerzální nebyl. Dnes už nemusíte využívat elektrický mlýnek na maso pouze ke zpracování masa, ale má mnohem širší využití. Nejen, že díky vyměnitelnosti kotoučů si přizpůsobíte hrubost mletí masa, ale můžete pomocí různých struhadel a sekáčků zpracovat také zeleniny, ovoce a další.
Profesionální řeznický mlýnek na maso má různé nástavce a plniče střívek, které jsou vhodné pro přípravu domácích klobás a jitrnic.
Bezpečnost
Zatímco u ručního mlýnku na maso příliš bezpečnost řešit nemusíte, u elektrického mlýnku na maso je několik kritických míst, na které je dobré při výběru nového mlýnku myslet. Mlýnek na maso samozřejmě není nijak nebezpečný, ovšem měl by mít alespoň 2 základní bezpečnostní mechanismy. Především zpětný chod, protože nezřídka dochází k ucpání nožového ústrojí příliš tuhým masem. Druhým bezpečnostním mechanismem je pojistka proti přehřátí, která mlýnek vypne, pokud příliš stoupne jeho teplota.
Tepelná pojistka je poměrně důležitá, věřte, že při zpracování masa se elektrický mlýnek značně zahřeje. Ne vždy si uvědomíte, že byste ho měli nechat vychladnout. Může tak lehce dojít ke spálení elektrického motoru.
Konstrukce a materiál
Na trhu se většinou u mlýnků na maso vyskytují dva materiály – pokud nejdeme úplně do detailu jejich druhů. Je to především kov a plast. Podle nás nemá vůbec cenu o materiálu přemýšlet, plastu se jednoduše raději vyhněte, a to především u elektrických mlýnků na maso. Kovový mlýnek na maso vám vydrží několik let, proto není potřeba se příliš řídit pořizovací cenou.
- Kovový mlýnek na maso: pořizovací cena je sice lehce vyšší, ale vyplatí se. Je odolnější než plastové mlýnky a vydrží mnohem déle. Rozhodně je hygieničtější a vhodný ke zpracování i tužšího masa.
- Plastový mlýnek na maso: láká především na nízkou cenu, ovšem není tak silný jako kovový mlýnek na maso, je méně odolný a nevydrží dlouho. Není vhodný ke zpracování tužšího masa, je náchylnější na poškození.
Prověření výrobci
Podobně jako u každého spotřebiče, se podívejte během nákupu také na to, kdo je výrobcem, Doporučujeme dát přednost především tradičním značkám, které jsou prověřeny léty používání a zakládají si na kvalitě. Zrovna elektrický mlýnek na maso totiž musí být dostatečně kvalitní, abyste zvládli zpracovat maso podle svých představ.
Kvalitní je určitě elektrický mlýnek na maso Tefal, případně také mlýnek na maso Porkert. Mezi další kvalitní se řadí mlýnek na maso Eta nebo Kenwood.
Výběr naší redakce: nejlepší mlýnek na maso podle každé kategorie
Protože má naše recenze sloužit zejména k tomu, abychom vám pomohli správně vybrat ten nejlepší elektrický mlýnek na maso, přinášíme vám výběr toho nejlepšího v dané kategorii. Řídili jsme se především poměrem ceny a výkonu, stejně tak ale funkcemi, kvalitou zpracování a podobně. Podívejte se na přehled mlýnků na maso, které jsme vybrali. Mlýnek na maso – vítěz testu je vždy jen jeden, a když se pro něj rozhodnete, uděláte jedině dobře.
Mlýnek na maso vítěz testu: Kenwood MG 510, jednoznačně nejlepší poměr ceny a výkonu
Opravdu výkonný mlýnek na maso Kenwood s výkonem 1600 W, aby zvládl dokonale pomlet i skutečně tuhé svalovité maso. Velkou předností je tělo z broušeného kovu, které tlumí vibrace, stejně jako hluk. Navíc je mnohem odolnější než klasické levné plastové konstrukce. Svým výkonem dokáže zpracovat okolo 2 kg masa za minutu. Zvolit si můžete hrubé, střední nebo jemné mletí. Elektrický mlýnek na maso Kenwood MG 510 můžeme doporučit.
Bosch CompactPower MFW3520W: nejlepší do 2000 Kč
Přestože příliš nedoporučujeme mlýnek na maso s plastovou konstrukcí, přesto jsme jeden vybrali. Představuje asi nejlepší možný kompromis, pokud nechcete za mlýnek na maso příliš utratit, protože ho využíváte jen zřídka. Elektrický mlýnek na maso Bosch CompactPower MFW3520W zaujme svým povedeným designem, stejně jako dobrými funkcemi. Především pak svou cenou do 2000 Kč. Mezi zákazníky je velmi oblíbený.
Tefal NE109838: univerzální nejen na maso, ale také na ovoce
Mlýnek na maso Tefal NE109838 je především univerzální. Není to jen strojek na maso, ale můžete s ním pohledně zpracovat ovoce, lisovat z něj šťávu, plnit uzeniny, strouhat zeleninu. Jestliže do kuchyně hledáte spíše univerzální spotřebič, je tento robot jasnou volbou. Za výhodnou cenu nabízí mnoho předností, které nemají ani dražší spotřebiče. Na druhou stranu ale není až tak výkonný, jako jiné mlýnky na maso – ovšem na občasné mletí masa to vůbec nevadí.
Kenwood MG 700: profesionál především pro řezníky a kuchaře
Elektrický řeznický mlýnek Kenwood MG 700 je skutečně velmi výkonným profesionálním mlýnkem, se kterým si poradíte s jakýmkoli druhem masa. Je vyroben z vysoce kvalitních materiálů, především broušeného kovu – je tak odolný a má dlouhou životnost. Nabízí jeden z nejlepších výkonů v dané kategorii, a to 2000 W. Tento mlýnek na maso Kenwood doporučujeme především do profesionálních kuchyní, protože do domácí kuchyně je zbytečně drahý a pravděpodobně ho plně nevyužijete.
Camry CR 4802: nejlevnější, ale o mnoha kompromisech
Jestliže melete maso opravdu jen jednou za čas, pak vám postačí levnější mlýnek na maso Camry CR 4802. Bohužel se jedná spíše o neznámého výrobce. Mlýnek láká především svou velmi nízkou cenou, ovšem má také mnoho kompromisů. Na druhou stranu, pokud melete maso jen občas, určitě nepotřebujete zvlášť kvalitní mlýnek na maso. Na druhou stranu, otázkou je tady především jeho životnost.
Závěr: Nejlepší elektrické mlýnky na masou jsou Kenwood?
Alespoň to vyplývá z našeho srovnání. Ovšem není tomu úplně tak. Kvalitní jsou také mlýnky na maso Porkert, nebo Zelmer mlýnek na maso, které se ale do našeho srovnání nedostaly. Rozhodně doporučujeme si při pořízení elektrického mlýnku na maso spíše něco málo připlatit. Nemusí to být moc. Ale příliš levné mlýnky na maso jsou nevyhovující a dlouho vám nevydrží. Nehledě na to, že ani mletí masa s nimi není příliš efektivní. Podle nás je ideální cena kvalitního mlýnku na maso okolo 3000 Kč.