Díky moka konvičce si můžete připravit skvělou kávu i doma. V čem se však jednotlivé moka kávovary liší a jaký rozdíl je mezi kávou z moka kanvičky a french pressu? Prozradíme v testu a obsáhlé recenzi moka konviček.
Recenze moka konviček (moka kávovarů)
Moka konvička je jedním z nejjednodušších a zároveň nejlepších způsobů jak si připravit kávu doma, snadno a rychle. Velkou výhodou moka konviček jejich poměrně nízká pořizovací cena, která začíná přibližně na 500 Kč. Chuťově však káva připravená v moka konvici může hrdě konkurovat kávě z kávovarů v ceně 10 000 Kč. Přestože se jedná o velice jednoduchý princip, tak i výběr moka konviček má svá specifika a úskalí. Poradíme vám jak vybrat tu nejlepší moka konvičku, na co si dát při výběru pozor a jaké jsou aktuálně nejlepší volby, které si můžete pořídit.
Obsah recenze
Jak vybrat moka konvičku
Materiál
Nejčastěji se můžete setkat s moka konvičkami vyrobenými z hliníku, nerezové oceli nebo z kombinace těchto dvou kovů. Originální moka konvička, tak jak ji vynylaznul v roce 1933 Alfonso Bialetti v Itálii, je vyrobená z hliníku, který je dodnes nejrozšířenějším materiálem pro výrobu těchto konviček.
Hliník
Hliník se začal k výrobě moka konviček využívat kvůli podpoře odbytu hliníku, kterého měla Itálie přebytek, přesto však je hliník mnoha znalci a milovníky kávy považovaný za nejlepší materiál pro moka kávovary. Káva z hliníkových moka vařičů je údajně lepší a chutnější. Další výhodou hliníku je, že se na jeho povrchu během používání vytvoří kávový povlak, který si zachová aroma a měl by se rovněž podílet na lepší chuti kávy. Na druhou stranu hliníkové moka konvičky není možné využívat na indukčních deskách a nelze je umývat v myčce, kde by se již po pár umytí zcela zničily.
Pokud máte obavy ze škodlivosti hliníku na zdraví, tak zde vás můžeme zcela uklidnit, moderní hliníky využívaný pro kuchyňské nádobí je potravinářský hliník, který je na rozdíl od svého předchůdce zdraví zcela neškodný. Nezávadnost potravinářského hliníku dokazují i certifikáty nezávadnosti, které jsou pro jeho využití v kuchyni vyžadovány.
Výhody hliníkových moka kávovarů:
- Údajně lepší chuť
- Kávové aroma uchované díky patině na povrchu
- Nízká cena hliníku se odráží i v nižší ceně moka konviček
Nevýhody hliníkových moka kávovarů:
- Není možné využívat presovač na indukční desce
- Není možné umývat v myčce
Nerezová ocel
Nerezová ocel je modernějším materiálem než hliník a má hned několik výhod a stejně tak nevýhod. Nerezová ocel je neporézní materiál a nemůže vám korodovat. To je na jednu stranu výhoda, protože se tím značně prodlužuje životnost moka konvičky, ale rovněž nedochází k cílené tvorbě kávové patiny uvnitř vašeho moka kávovaru. Nerez je možné umývat rovněž v myčce a ruční umývání je také jednoduší. Tyto konvičky mají lesklý vzhled, který snadno zapadne do výbavy vaší kuchyně a je možné je využít i na indukční desce. Nevýhodou je především vyšší cena.
Výhody nerezových moka kávovarů:
- Větší odolnost
- Snadná údržba, je možné umývat je i v myčce
- Lze využít na indukční desce
Nevýhody nerezových moka kávovarů:
- Vyšší cena, než hliníkové moka
- Na povrchu nevzniká kávový povlak, který má mít dopad na lepší chuť kávy
Kombinace hliníku a nerezové oceli
Tyto konvičky nejsou na trhu tak běžné, ale jsou velice oblíbené, protože kombinují výhody i nevýhody obou materiálů. Spodní část moka je vyrobena z nerezové oceli, díky čemuž je možné konvičku využívat i na indukční desce a snadněji ji udržovat, naopak horní část konvičky je z hliníku, který má podle kávových znalců vliv na lepší chuť kávy.
Velikost
Výběr správné velikosti se může zdát jako banalita, ale je dobré jej nepodcenit. Moka konvice je vyrobené na nějaký určitý objem kávy, kterou v ní lze připravit a při větším nebo naopak menším množství kávy nedocílíte kýžené chuti. Moka kávovar je presovač, proto je dobré počítat s tím, že udávaný počet šálků je měřený právě na presa, tedy silnou kávu o objemu asi 50 ml. Záleží na tom, jakou velikost nápoje preferujete, ale pro přibližný odhad můžete využít náš převodník:
- 50 ml – jeden šálek, maximálně jedna osoba
- 100 ml – dva šálky, jedna až dvě osoby
- 150 ml – tři šálky, jedna až dvě osoby
- 300 ml – šest šálků, tři až čtyři osoby
- 500 ml – deset šálků, pět až sedm osob
Ventilek a těsnění
Těmito kritérii se při výběru sice řídit nemusíte, ale přesto je dobré o nich vědět. Ventilek slouží k tomu, aby nebyl moka kávovar poškozený moc velkým tlakem a reguluje jeho vnitřní stav. Méně kvalitní moka konvičky mohou mít špatný ventilek, který způsobí v poměrně krátké době zdeformování spodní části konvičky. Je těžké říci, který kávovar je kvalitní a který ne, ale pokud sáhnete po některém z našeho testu, určitě neminete. Stejně tak můžeme doporučit další moka kávovary od stejného výrobce.
Těsnění je třeba jednou za čas vyměnit, jediným kritériem je sice průměr moka vařiče, ale doporučujeme vždy sáhnout po těsnění od stejného výrobce.
Elektrické a klasické moka konvice
Klasické moka kávovary mohou být podle svého materiálu využity na všech vařičích (nerezové moka konvičky) nebo na všech vařičích kromě indukčních desek (hliníkové moka konvičky). K tomu však existují rovněž elektrické moka konvice, které mají tu výhodu, že k jejich využití nepotřebujete vařič, stačí vám jakákoliv zásuvka. Káva z těchto presovačů chutná v podstatě stejně jako z každé jiné moka konvičky, záleží tak čistě na vaší volbě a hlavně možnostech. Elektrické moka konvičky jsou totiž vhodné především na místa, kde nemáte přístup k jinému vařiči. U elektrických moka kávovarů je třeba také počítat s vyšší cenou, která může být i více než dvojnásobná oproti běžné moka konvičce.
Princip moka konvičky
Moka konvičky jsou jeden z nejjednodušších a zároveň nejlevnějších způsobů, jak si připravit v domácích podmínkách dobrou kávu, která je z namleté kávy extrahovaná díky vyššímu tlaku, podobně jako v případě espressa. Káva z moka konvičky však pracuje s mnohem nižším tlakem a dále s v mnoha věcech liší, přesto je to asi nejblíže, jak se můžete doma k espressu bez pákového kávovaru dostat.
Voda, je v dolní nádobě moka konvičky pevně uzavřená a jakmile dosáhne bodu varu (který je díky vyššímu tlaku nižší než 100°C), vyžene tlak vodu do horní nádobky přes namletou kávu. Nižší teplota, která nedosahuje 100°C společně s tlakem a krátkou dobou, kdy je voda vystavena kávě mají za následek plné rozvinutí chutí pražené kávy. Na rozdíl od espressa chybí na povrchu kávy z moka konvičky typická kréma.
Nejlepší moka konvičky
Bialetti Moka Express 6
Jedná se v podstatě o klasický kávovar, který firma Bialetti vyrábí již od svého založení. Kávovar je z hliníku, je skvěle zpracovaný, kdy každá část na sobě perfektně drží. Vzhledem k hliníkovému provedení je rovněž moka konvička levnější a na jejím povrchu v horní části se časem vytvaří kávová patina. Moka konvičku nelze využít na indukční desce a umývat v myčce na nádobí.
Bialetti Moka Induction 6
Pokud máte indukční desku nebo chcete část kávovaru umývat v myčce na nádobí, je pro vás tento moka kávovar ideálním kompromisem mezi celo hliníkovým tělem a moka konvičkou z nerezové oceli. Moka konvička je opět skvěle zpracovaná po mechanické stránce a navíc si můžete vybrat z řady barev. Moka konvička je již moderněji pojatá a nejedná se o klasickou retor záležitost, jako v předchozím případě.
Bialetti Kitty Nera 4
Tato moka konvička je vyrobena z nerezové oceli, je tedy možné ji využít na indukční desce a stejně tak její umývání v myčce je možné. Moka konvička je mírně dražší než ta vyrobená čistě z hliníku, ale její trvanlivost by měla být delší a rovněž vzhled vypadá moderněji. O kvalitním zpracování moka konvičky nemusí být u firmy Bialetti nouze.
Tescoma paloma 6
Pokud si chcete přípravu kávy v moka konvičce pouze vyzkoušet, může pro vás být dobrou volbou tento moka kávovar od české firmy. Konvička má mírně horší zpracování, a počet šálků rovněž zcela neospovídá uváděným hodnotám. Samotná nádobka na kávu je oproti italské konkurenci menší a nepojme tolik namleté kávy. Výhodou je však bezesporu cena.
Jak připravit kávu v moka konvičce
Ačkoliv se může zdát na první pohled pro někoho neznalého, že příprava kávy v moka kávovaru je složitá, rozhodně tomu tak není. Celkový proces přípravy kávy z moka konvičky zabere asi 5 minut.
- Namelte si kávu na střední hrubost, případně můžete využít již předem namletou kávu (ideálně 100 % arabica).
- Spodní nádobu moka konvičky naplňte studenou vodou až pod úroveň přetlakového ventilku.
- Obě dvě části moka konvičky zašroubujte pevně dohromady.
- Moka konvičku postavte na vařič.
- Jakmile voda dosáhne bodu varu, začne se díky tlaku přetlačovat do horní nádobky. Ke konci bude káva smíchaná se vzduchem, což poznáte typickým syčením. Vařič vypněte, jakmile přestane do horní nádobky téct káva.
- Kávu můžete začít nalévat.
Poté co moka konvice vychladne, můžete obě její části znovu oddělit, vysypat lógr a horní i dolní část konvičky opláchnout teplou vodou. V případě hliníkové moka konvičky nemusíte horní část vyplachovat, kávová patina, která zde vznikne je obvykle žádoucím jevem.
Káva do moka konvičky
Do svého moka kávovaru můžete využít v podstatě jakoukoliv kávu, ideální chuti docílíte pokud bude káva namletá na střední hrubost. Málo namletá káva nedokáže plně rozvinout své aroma a naopak moc drobně namletá káva bude bránit vodě projít přes filtr. Moka konvičky rovněž dopomohou k plnému rozvinutí chutí a jemných tónů, které můžete v kávě cítit, kvalitní kávu tak poznáte mnohem výrazněji než při jiných způsobech přípravy. Káva by pro perfektní chuť měla být 100 % arabica, ne čerstvější než týden a ne starší než měsíc (od upražení).
Moka konvička vs french press
Jelikož spousta lidí nezná rozdíl mezi moka konvičkou a french pressem, mohou se domnívat, že káva z moka kávovaru je kávě z french pressu podobná. To však určitě není pravda, existuje velký rozdíl mezi french pressem a moka konvičkou. Tím hlavním rozdílem je tlak. Právě tlak, který u moka konviček dosahuje přibližně 1,5 baru hraje zásadní rozdíl v chuti kávy. Káva z moka vařiče je nejvíce podobná běžnému espressu (ačkoliv i mezi moka kávou a espressem je řada rozdílů), je tedy velmi koncentrovaná a objemově jí není mnoho. Jeden šálek je přibližně 45 ml.
Na druhou stranu káva z french pressu není připravená za pomoci tlaku a její chuť je tak značně odlišná, další rozdíl je v tom, že u french pressu (na rozdíl od moka konviček) je jednoduché regulovat množství a sílu připravené kávy,
Nejznámější značky moka konviček
Výrobců moka konviček je opravdu mnoho, ale málo z těch kvalitních najdeme mimo jejich domov, mimo Itálii. V této zemi moka konvička vznikla a stejně tak se zde do dnešních dnů vyrábí ty nejvíce ceněné moka kávovary.
Bialetti
Firma Bialetti je bez nadsázky synonymem pro moka konvičky, byl to totiž právě právě Alfonso Bialetti, který v roce 1933 moka konvičku vymyslel, nechal si ji patentovat a založil stejnojmennou firmu. Právě moka konvičky Bialetti jsou jedny z nejlepších a na trhu nejprodávanějších moka vařičů. Kromě konviček vyrábí firma Bialetti i další náčiní k přípravě kávy. Výroba firmy zůstává stále v Itálii.
Top Moka
Firma Top Moka byla založená teprve v roce 2001 v severní Itálii a jak již název napovídá, zaměřuje se především na produkci ručně vyráběných moka konviček. Presovače Top Moka si zakládají na kvalitě a poctivém řemeslném zpracování spolu s pestrými barvami svých moka konviček.
G.A.T.
G.A.T. je dalším z řady typických italských výrobců vařičů kávy, které jsou unikátní svým netypickým vzhledem a dosahují výborné kvality. Firma G.A.T. se nachází v srdci italského industriálního regionu Lombardie a při výrobě svých produktů si dává obzvlášť záležet na ochraně životního prostředí.
Další značky
Kromě těchto tří již zmiňovaných značek existuje na světě nespočet výrobců moka konviček, které mohou v některých případech dosahovat skvělého poměru ceny a kvality zpracování. Přestože doporučujeme sáhnout po klasických italských značkách, s kterými nelze udělat chybu, můžete se porozhlédnout i po tuzemských výrobcích, například v podobě firmy Tescoma.