Nejlepší skotská whisky, jak se jedntlivé druhy liší, recenze

Skotská whisky, nebo také někdy pouze skotská, je ikonickým alkoholickým nápojem, který právě nejspíše ve Skotsku vznikl asi ve 12. století. Legendy praví, že whisky přinesl skotům samotný svatý Patrik, ale pravda bude spíše ono 12. století. Skotská whisky je dnes ochranná známka, kterou mohou využívat pouze destiláty splňující přesná kritéria. V tomto článku vám poradíme, jak postupovat při výběru skotské whisky, na jaké parametry se dívat a dáme vám rovněž tipy na (alespoň podle nás) nejlepší skotskou whisky v každé z cenových kategorií.

Tip: Věděli jste, že whisky je jednou z nejlepších tzv. “alternativních investic”? Ceny některých limitovaných edicí whisky (jejichž pořizovací cena nemusí být nijak závratná) se mohou během několika let vyšplhat na několikanásobky své původní ceny.

Jak vybrat nejlepší skotskou whisky?

Láhev dobré skotské whisky může stát od několika set korun až po desítky tisíc korun. V čem je tedy rozdíl? A jak vybrat vhodnou kombinaci chutí a kvality za přijatelnou cenu? Poradíme vám na co se při výběru skotské whisky dívat a co vše nejvíce ovlivňuje cenu výsledné lahve.

Blended nebo single malt?

První a asi nejvýraznější rozdělení kvality skotské whisky je to, zda se jedná o tzv. blended nebo single malt whisky. Zatímco blended jsou obecně považované za méně kvalitní a rovněž i levné varianty whisky, malt jsou právě ty druhy whisky, které každý skot myslí, když si objedná “whisky”.

Rozdíl mezi blended whisky a single malt whisky je v obsahu a původu lahve. Blended whisky jsou smíchané z několika druhů whisky od různých palíren, které si zhotovitel lahve koupil, aby umíchal svůj vlastní nápoj. Typickým zástupcem blended whisky je značka Johnnie Walker. Výhodou je obvykle nižší cena, nevýhodou je to, že nevíme odkud jednotlivé whisky v blendu pocházejí a obecně nižší kvalita těchto destilátů. Single malt (někdy pouze “malt”) jsou whisky pocházející z jedné palírny, které obvykle zrály v jednom sudu. Palírna má rovněž obvykle většinou nebo celou produkci přímo podkontrolou. Pokud chcete kvalitní skotskou whisky sáhněte vždy rozhodně po single malt.

Oblast původu

Ačkoliv by se mohlo zdát, že na tom, kde byla whisky vyrobena tolik nesejde opak je pravdou. Oblast původu je jedním z kritérií, které nejvíce definuje výslednou chuť whisky. Při výrobě jsou obvykle využívány místní suroviny (voda, ječmen, rašelina) a whisky zraje v sudech v dané lokalitě s určitým mikroklimatem. Všechny tyto aspekty se do výsledné cuti whisky promítnou více než byste vůbec čekali. Ve skotsku existuje šest základních oblastí, kde se vyrábí skotská whisky.

  • Highlands (skotská vysočina)
    • Tyto whisky mají silnou, výraznou a bohatou chuť laděnou mírně do kouřových tónů. V rámci regionu se od sebe často liší.
  • Speyside (oblast řeky Spey)
    • Whisky využívají často podobné vstupní suroviny a v rámci regionu mezi nimi nejsou tak výrazné rozdíly. Whisky je jemná, s bohatou chutí, mírně nasládlá s ovocnými tóny. Ideální pro začátečníky se skotskou whisky.
  • Lowlands (skotská nížina)
    • Whisky z tohoto regionu je jemnější než z kteréhokoli jiného ve Skotsku. Ve whisky vynikne jemná a zakulacená chuť bez kouřových tónů s nádechem nasládlých dozvuků. 
  • Islay (ostrov Islay)
    • Ostrov Islay je domovem nejvýraznějších skotských whisky. V těchto whisky je cítit silný tón rašeliny, kouře a dřeva, který vynikne nad vše ostatní. Tyto whisky jsou znalci velmi ceněné, ale nezkušeného konzumenta mohou svou výraznou chutí někdy odradit.
  • Islands (skotské ostrovy)
    • Whisky je podobná té z ostrova Islay, ale je obvykle jemnější bez tak výrazných rašelinových tónů. Ideální pro začátečníky s kouřovou whisky.
  • Campbeltown (okres Campbeltown)
    • Oblast, která je pro whisky významná především z historického hlediska. Dříve byla v tomto okrese největší koncentrace palíren v celém Skotsku, dnes jsou již funkční pouze tři. Whisky má silné ovocné tóny s bohatou a ne příliš uhlazenou chutí.

Doba zrání

Doba zrání je velice důležitá pro jemnost whisky. Čím déle whisky zraje v sudu, tím se její chuť stává komplexnejší, výraznější a zakulacenější. Stejně tak s dobou zrání klesá celková kouřová a zemitá chuť (pokud tedy tuto chuť hledáte, je lepší volit whisky s kratší dobou zrání). Je nutné upozornit, že doba zrání je počítána pouze po dobu, kdy whisky leží v sudu! Desetiletá whisky stará 30 let je tedy stále pouze desetiletou whisky. Některé whisky mohou zrát v sudu až 40 let, minimum pro skotskou whisky je doba zrání 3 roky (tyto whisky naleznete často v blendovaných lahvích typu Johnnie Walker). Udává se, že každý rok zrání se odpaří asi 2 % z celkového objemu whisky, říká se tomu “andělská daň”. Čím déle tedy whisky v sudu zraje, tím více se jí odpaří a tím větší je konečná cena.

Typ sudu, ve kterém whisky zraje

Během celého procesu zrání přejímá whisky aroma, barvu i chuť ze sudu, ve kterém je uložena. To v jakém sudu whisky zraje se promítne poměrně výrazně na její chuti. Ke zrání jsou obvykle voleny dubové sudy. Velcí producenti whisky kupují sudy, ve kterých dříve zrály jiné destiláty, jako je například portské víno, cherry, bourbon nebo v posledních letech se experimentuje i s méně tradičními druhy sudů, jako jsou dubové sudy po rumu či koňaku.

Cena

Cena whisky je závislána všechvýšezmíněných kritériích. Čím větší péče byla ve výrobě vynaložena a čím kvalitnější suroviny a metody zpracování využity, tím vyšší je i cena. Pokud hledáte kvalitní whisky, počítejte vždy s cenou minimálně 600 Kč za láhev, kvalitnější whisky pak můžete koupit v rozmezí mezi 1000 Kč a 1500 Kč za láhev. Na trhu najdete samozřejmě i dražší whisky, ale do těch nemá pro začátečníky se skotskou whisky cenu příliš investovat. V některých případech je cena whisky vyšší z důvodu toho, že se jedná o limitovanou sběratelskou edici.

Značka a palírna

Whisky z každé palírny chutná vždy jinak a to i přesto, že se jedná třeba o sousedící palírny. Každá značka a palírna využívá svoji vlastní unikátní technologii a postupy, které se do destilátu promítají a zaručují unikátní chuť. Produkty jednotlivých palíren se od sebe mohou lišit, ale většina značek má svoji osobitou identitu, která se prolíná všemi lahvemi v portfoliu dané palírny.

Přehled nejlepších skotských whisky

Předem je nutné upozornit, že neexistuje něco, jako “nejlepší whisky”. Každá whisky má co nabídnout a chuť každého z nás je jedinečná, proto to co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. Whisky do našeho přehledu jsme vybrali na základě vlastní zkušenosti a dbali jsme na to, aby byly jednotlivé tipy v našem výběru rozmanité. Snažili jsme se vybrat z cenové i chuťové škály rozdílné lahve, které nejsou příliš drahé, ale přesto jsou výjimečné.

Glenlivet 12y

Tato whisky zrající 12 let v dubových sudech pochází z oblasti Speyside a je výjimečná svou bohatou ovocnou chutí, ze které vyčnívá především vanilka. Pokud hledáte jemnou skotskou whisky s ovocnou chutí, za přijatelnou cenu a vhodnou v podstatě pro kohokoliv, s Glenlivet rozhodně nesáhnete vedle. Samotná palírna je již více než 200 let stará a na rozdíl od některých více rozšířených značek skotské whisky není Glenlivet tak moc známá, přestože co do objemu produkované whisky je palírna skutečně obří. Láhev Glenlivet 12y můžete zakoupit již za 800 Kč.

Laphroaig 10y

Palírna Laphroaig je jednou z největších palíren na ostrově Islay. Skotská whisky této značky tak je vždy charakteristická svojí kouřovitou vůní i chutí a jemnými, přesto silnými, tóny dřeva a rašeliny. V chuti je znát mikroklima ostrova, kde celý výrobní proces probíhá, to se odráží na mírné slanosti a kyselosti destilátu. Znalci mohou poznat rovněž stopové tóny mořských řas. Tato whisky může být vhodná pro někoho, kdo má rád kouřové destiláty a kdo zároveň nechce za kvalitní skotskou whisky platit horentní sumy. Tato desetiletá láhev je “klasika” od značky Laphroaig a jedná se o skvělý kompromis mezi kvalitou a cenou. Láhev této skotské whisky lze zakoupit za příjemných 750 Kč. Palírna Laphroaig slavila nedávno 200 let své existence a jen tak pro zajímavost se jedná o nejoblíbenější značku whisky prince Charlese.

Monkey shoulders

Pokud už chcete zkusit blended whisky, která je opravdu dobrá, doporučujeme sáhnout po Monkey shoulders. Tato whisky je sice blend, ale je vyrobena ze tří kvalitních single malt whisky z oblasti Speyside a přesto se láhev nabízí stále za příjemnou cenu. Chuť whisky je hezky vyvážená a plná, žádná chuť příliš nevybočuje a přesto je každý lok naplněný silnými tóny ovoce. Monkey shoulders můžete pořídit už za 650 Kč. Pokud jste si říkali, proč má tato whisky tak zvláštní název “Monkey shoulders” (opičí ramena), tak to rozhodně není náhodou. Jméno whisky referuje na časté potíže, kterými trpěli pracovníci v palírnách skotské whisky, když celý den nosili ručně těžké pytle ječmene. Ramena těchto pracovníků poté připomínala opravdu opičí ramena.

Springbank 10y

Springbank 10y je unikátní exkurze do historie whisky. Jedná se (podle nás) o to nejlepší co okres Campbeltown nabízí. Tuto láhev ocení asi více někdo, kdo skotskou whisky pije rád a docení historický význam okresu Campbeltown. Whisky je hezky vyvážená a lze v ní cítit opravdu výrazné ovocné tóny s drobnými dozvuky kouře a chutí rašeliny. Chuťe této whsiky jsou opravdu silné, ale přesto hezky vyvážené a podle nás se jedná o skvělý zážitek. Springbank 10y je bohužel již z trochu vyšší cenové relace, celou láhev zakoupíte asi za 1 300 Kč.

Glenfiddich 12y

Palírna Glenfiddich je největší palárnou v celém skotsku a láhve této značky můžeme často vidět v supermarketech. Velikost produkce palírny však na kvalitě nic neubírá Glenfiddich je rozhodně jedním z toho nejlepšího co můžete z oblasti Speyside ochutnat a jak již bývá zvykem, whisky z této oblasti vynikají svojí ovocnou chutí, která je jemná a bez náznaků kouře. Tato skotská whisky je velice podobná láhvi Glenlivet 12y, ale na rozdíl od Glenlivet je Glenfiddich 12y o něco více cítit po ovoci (což někomu může a někomu naopak nemusí vyhovovat) a přibližně o sto korun levnější. Glenfiddich 12y pořídíte asi za 700 Kč.

Macallan Double Cask 12y

Macallan je dalším ze zástupců palíren z regionu Speyside, ale do našeho výběru jsme tuto whisky zařadili především proto, že se její celkový chuťový profil od dalších zástupců tohoto regionu (Glenlivet a Glenfiddich) výrazněji liší. Whisky je opět laděna do sladších tónů, ale místo ovoce jde v této skotské whisky cítit spíše med, oříšky a dozvuk rozinek. Palírna Macallan vyrábí své láhve v ikonických malých kotlích, které zaručují těsnější kontakt s kovem a tím dodávají výsledku jedinečnou chuť. Whisky zraje 12 let v dubových sudech po sherry. Cena jedné lahve Macallan Double Cask 12y stojí asi 1 700 Kč.

Bruichladdich Octomore 10.1 5y

Tato whisky je v našem výběru hlavně pro opravdové znalce nebo pro někoho kdo hledá něco opravdu jedinečného. Bruichladdich Octomore je whisky ze série nejvíce kouřových whisky na světě. Výroba je cílenému efektu – silné stopy kouře, rašeliny a dřeva – celá podřízena. Whisky je dlouze destilovaná pro zanechání maximálních kouřových stop v destilátu. Whisky zraje v dubových sudech pouze pět let, aby byla hezky uleželá a přesto dlouhým zráním neztratila moc ze svého kouřového aroma. Cena láhve je však již poměrně značně velká, Bruichladdich Octomore 10.1 5y stojí přibližně 4 000 Kč a její cena nadále stoupá, jelikož každá série Bruichladdich Octomore je limitovaná edice a dostupných lahví na trhu neustále ubývá.

Co je skotská whisky?

Pravidla pro výrobu skotské whisky jsou jasně stanovena a kontrolována. Každá skotská whisky musí splňovat alespoň následující kritéria:

  • Whisky musí být vypálena ve skotské palírně a ze skotské vody a ječmene
  • Výsledný destilát (před zráním v sudu) musí obsahovat méně než 94,8 % alkoholu.
  • Whisky musí zrát minimálně 3 roky a 1 den na území skotska.
  • Do lahví může být stáčená skotská whisky s obsahem alkoholu minimálně 40 %.
  • Do lahví se kromě vody a karamelového barviva nesmějí přidávat další přísady.
  • Skotská whisky musí být alespoň dvakrát destilovaná.

K výrobě skotské whisky se využívá několik základních surovin, jejichž kvalita výrazně ovlivňuje výslednou chuť. K výrobě whisky se využívá kvalitní voda, ječmen a kvasinky. Při výrobě je dále také důležitá rašelina, nádoby využité při destilaci, sudy ve kterých whisky zraje a celkové mikroklima.

Historie skotské whisky

Výroba a destilace whisky na území Skotska začala nejspíše někdy v 6. století. Do Skotska se tato tradice dostala pravděpodobně z Irska. První reálně dochované historické zmínky o výrobě skotské whisky jsou datovány do 12. století. Výroba whisky byla zatížena dříve vysokou daní a toto omezení se stalou podhoubím pro vznik nesčetných nelegálních palíren. Aby byly palírny obtížně dohledatelné pro výběrčí daní, stavěly se často na špatně dostupných místech, kde zůstaly převážně do dnešní doby. Legální se palírny whisky začínají stávat v celém Skotsku až na začátku 19. století, kdy se dříve ilegální podniky mohly nechat registrovat a staly se tak oficiálním palírnami. Spousta z těchto historických palíren časem zanikla, ale v celém Skotsku je stále spousta palíren, které jsou staré několik set let.

#Novinky

Recenze Revolut, zkušenosti a tipy

Srovnání gramofonů

Recenze herních konzolí